2012. november 21., szerda

Döbleces (sütőtökös) kalácstorta




Amikor megláttam Aledánál ezt a kalácsot teljesen beleszerettem, nagyon megtetszett mind a formája, mind pedig a döbleces töltelék. Nem is vártam sokat az elkészítésével, hétvégén el is készült, és hát mit mondjak.....nagy sikere volt. :) Nagyon finom, aromás kalács, aki szereti a sütőtököt mindenképpen próbálja ki, nem fog csalódni. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 50 dkg liszt
-  3 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 10 dkg döblecpüré (sütőtök)
- 5 dkg barna cukor
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 tojás
- fél narancs reszelt héja
- csipetnyi só


Hozzávalók a töltelékhez:

- 10 dkg döblecpüré
- 10 dkg barna cukor
- 5 dkg vaj
- 1 teáskanál fahéj

Elkészítés:

Először elkészítjük a döblecpürét, amihez kb. 40 dkg döblec (sütőtök) héját levágjuk, kockára vágjuk és vízben kb. 10-15 perc alatt megfőzzük. Ezután leszűrjük majd leturmixoljuk, vagy villával összetörjük, és hűlni hagyjuk.
Ebből az adagból lesz kb. 20 dkg püré, aminek felét majd beletesszük a tésztába, a másik fele pedig lesz a töltelék.

1 dl langyos tejbe elkavarunk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, lefödjük az edényt és meleg helyen hagyjuk felfutni. (kb. 10-15 perc)

A lisztet és cukrot tálba szórjuk, közepében egy fészket készítünk, beleütjük az egész tojást és egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel.
Ráöntjük a felfutott élesztőt és a többi hozzávalóval alaposan kidagasztjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk, és kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük.

Míg a tészta kel, addig elkészítjük a tölteléket, amihez a  vajat kikavarjuk a cukorral, majd hozzáadjuk a döblecpürét és a fahéjat.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, kissé átgyúrjuk és 8 egyenlő részre osztjuk.
Mindegyik tésztadarabot egyenként kb. 25x15 nagyságú téglalapokká nyújtjuk, megkenjünk a döbleces vajjal, majd kettőt-kettőt egymásra teszünk és felcsavarjuk, így kapunk 4 rúdtekercset.
Mindegyik tekercset 6 részre vágjuk, a széleit egyenesen és a középső darabokat trapéz formára.

Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral vagy vékonyan megkenjük vajjal és megszórjuk liszttel.

A rúdtekercsek szélső, egyenesen levágott részeit a tortaforma közepébe helyezzük, a trapéz darabokat pedig körbe a szélére.

20 percig újra pihentetjük, majd előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 25-30 perc alatt megsütjük.

Sajnos nem tudtam fázis-fotókat készíteni, de Aledánál megtaláljátok a formázás jobb megértéséhez szükséges képeket.


10 megjegyzés:

  1. Micsoda gyönyörű lett a formázás Nálad! Szerintem így is el fog készülni hamarosan, kicsit kínlódtam a kiflikkel, ugyanis a vajat nem sikerült kikevernem szépen, mert a tökpürét is egyből hozzáraktam. A kezdő szakácsnő! ;-DD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :)
      Szerintem is készítsd el tortaformában is, nem nehéz egyáltalán, és még gyorsabban is elkészül mint a kiflik és nagyon mutatós.
      A krém egy kicsit nekem is kicsapódott, de szerintem a vajjal volt a gond....

      Törlés
  2. Tényleg gyönyörű a formája, és micsoda bélése van???!!!!! A próbát megéri, az biztos!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszönöm Tücsi! :)
      Feltétlenül próbáld ki, garantálom, hogy nem bánod meg. Szép és finom is egyben. :)

      Törlés
  3. Mondtam én , hogy finom :)) Nagyon szép lett!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudtam én hogy finom lesz ha Te azt mondod, azért nem is halogattam. ;)
      Köszönöm szépen még egyszer a receptet! :)

      Törlés
  4. Szép kalácsot sütöttél! Finom is lehet döbleccel:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :)
      Igen, nagyon aromás volt.

      Törlés
  5. Válaszok
    1. Nagyon örvendek ennek. :) Kíváncsian várom a bejegyzést. :)

      Törlés