2013. március 29., péntek

Szezám tallér



Kivel nem történt már meg, hogy kíván valamit, aztán amikor a szekrényt nyitja, nem kapja a kívánt dolgot. Na, és is így jártam a szezám szelettel. Hirtelen megkívántam, azt hittem, hogy itthon még van, de nagy meglepetésemre sajnos nem volt. :( Késő délután volt, kint hideg volt és esett a hó, szóval semmi kedvem nem volt kimenni a boltba. Aztán volt itthon szezámmag, és ha már elvolt mentve Illéskrisz ropogós szezám tallérja, miért is ne készíthetném el magamnak. :) Úgy-e nem kell mondjam, hogy nagyon finom lett, csak azt bánom, hogy nem dupla adagot készítettem......majd következőkor. :)

Hozzávalók:
- 1 tojásfehérje
- 3 dkg vaj
- 3 dkg liszt
- 3 dkg cukor
- csipet só
- 9 dkg szezámmag

Elkészítés:

Egy serpenyőben aranybarnára pirítjuk a szezámmagot, csak ügyeljünk arra, nehogy megégjen, mert akkor keserű lesz. Levesszük a tűzről és kihűtjük.

A tojásfehérjéhez adjuk a sót, cukrot és egy kicsit elkeverjük, majd a vajat és lisztet is hozzáadva habosra keverjük az egészet.

Ezután beleszórjuk a megpirított szezámmagot, és belekeverjük.

Egy sütőpapírral kibélelt tepsire diónyi halmokat rakunk a szezámos masszából, majd egy olajos kanál hátával sima körökké kenjük.

170 fokra előmelegített sütőben, 8-10 perc alatt aranyszínűre sütjük a tallérokat.

A sütőből kivéve egy éles kés segítségével leválasszuk a tallérokat a sütőpapírról, majd egy tányérra téve kiszárítjuk.


1 megjegyzés: