2013. július 26., péntek

Citromos papucs


Az utóbbi napokban egy kicsit eltűntem,  voltunk egy kicsit pihenni, ami igazán ránk fért. :) A blogot is nem akartam pihentetni, megírtam a bejegyzéseket és beállítottam, hogy mikor jelenjenek meg, de ezek szerint valamit rosszul csináltam, mert egy bejegyzés sem jelent meg amíg elvoltunk utazva. :(
Na de most már sebaj, pótolom a héten a lemaradott bejegyzéseket!

Több helyen láttam már ilyen papucsokat, különböző töltelékkel. Volt kinél sós töltelék került bele, másnál pedig édes. Legutóbb Illéskrisznél csodálhattam meg, aztán mikor sor került egy újabb adag péksüti készítésére már meg volt hogy milyen formája legyen, aztán a férjjel való egyeztetés során a citromos tölteléknél maradtunk. Reggelire, tízóraira egy csésze tejjel, tejeskávéval  tökéletes falat. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 2 tojássárga
- 2,5 dl tej
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 50 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 2,5 dkg friss élesztő
- 6 dkg vaj

Hozzávalók a krémhez:

- 1 citrom ízű főzhető pudingpor
- 4 ek cukor
- 1 vanília cukor
- 4 dl tej
- 1/2 citrom leve
- 5 dkg vaj

+ Lekenni: - 1 tojássárga + 1 ek viz

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztás programot. Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Dagasztás után lezárjuk a gépet, kelesztőtálba tesszük a tésztát és letakarva duplájára kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. Ehhez a pudingport elkeverjük a cukrokkal, lassan hozzáadjuk a tejet és csomómentesre kavarjuk. Megfőzzük, levesszük a tűzről, összekavarjuk a citromlevével, majd a vajjal is simára kavarjuk és hűlni hagyjuk.

Ezután lisztezett felületen átgyúrjuk a megkelt tésztát, majd kb. 30x50 cm-es nagyságú téglalapra nyújtjuk.
Felvágjuk 10x10 cm-es kockákra (15 darab lesz), majd mindegyik kocka két szembe eső végénél éles késsel hosszanti csíkot vágunk, a végeit egybe hagyva.


A kihűlt tölteléket egyenlően elosztjuk a kockatészta közepén, majd a két csücsköt egymáson áthúzva kialakítjuk a papucsok formáját.


Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a papucsokat, majd a vízzel elkevert tojássárgájával lekenjük őket.

Előmelegített sütőben, 180 C-on, pirosra sütjük őket.

Tálaláskor meglehet szórni kevés porcukorral is.


7 megjegyzés:

  1. Akkor most kipihent vagy ugye? Nagyon mutatós és finom sütike. Már megint hajtogatósat választottál, szereted a kihívást?.-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, úgy lenne az igazi, ha pihent lennék, de még fáradtabban jöttünk haza, mint ahogy elmentünk. Inkább egy aktív pihenés volt, sokat jártunk, de így is nagyon jó volt. :)
      Köszönöm! Igen, szeretem a kihívásokat, és elégtétellel tölt el ha sikerül is. :)

      Törlés
  2. De jó ez a formázás! Nekem újat mutattál, ki is próbálom majd:-)

    VálaszTörlés
  3. A kelt tésztáid mindig olyan gyönyörűek, ezzel a citromos töltelékkel pedig igazán finomak is lehetnek a papucsok! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon ügyes vagy! Gyönyörűek ezek a papucsok, és biztos finomak!

    VálaszTörlés