2014. május 15., csütörtök

Bakonyi sertésborda petrezselyemzöldes nokedlivel


Szeretjük a finom, szaftos ételeket, s ha még gombás is, akkor még inkább. Amikor Katalinnál megláttam, el is mentettem a receptet és vártam az alkalmat hogy elkészíthessem. Amit változtattam, Katalin tanácsát megfogadva, hogy dupla adag gombát tettem bele, mint ahogy az eredeti receptbe szerepelt. Szerintem is elbír ennyi gombát, finom lett, legalábbis nekünk nagyon ízlett.

Katalin, köszönet a receptért. :)

Hozzávalók:


- 8 szelet sertésborda
- 50 dkg gomba
- 1 fej vörös hagyma
- 1 paradicsom
- 1 zöldpaprika
- só, bors, pirospaprika
- 1 ek liszt
- olaj
- 2 dl tejföl

Elkészítés:

A hússzeleteket alaposan kiklopfoljuk. Sózzuk, borsozzuk, és fél óráig állni hagyjuk. Ezután lisztbe forgatjuk és forró olajba mindkét oldalukat hirtelen elősütjük.

A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk, majd a visszamaradt olajba üvegesre pároljuk. Megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, a kockákra vágott paradicsomot és paprikát. Addig kavargatjuk, míg levet enged, majd visszatesszük a hússzeleteket is.
Fedő alatt puhára pároljuk. Ha a vizét elfőné, potóljuk egy kevés vizzel.

A lisztet csomómentesre keverjük a tejföllel, majd belecsurgatjuk és összeforraljuk a hússal.
Megkóstoljuk és ha szükséges még ízesítjük sóval, borssal.

Petrezselyemzöldes galuskával (nokedlivel) tálaljuk.


Hozzávalók a nokedlihez:

- 20 dkg liszt
- 2 tojás
- 1,5 dl viz
- só
- 2 ek apróra vágott petrezselyemzöld

Elkészítés:

Egy lábasba vizet teszünk forrni. Ha már fő, csak akkor kezdjük el a nokedli készítést.

A sóval elkevert lisztet egy tálba szitáljuk, majd beleütjük a tojásokat, és a vízzel együtt összekeverjük. Nem kell túl sokat keverni, mert akkor a massza nyúlós lesz. Végül az apróra vágott petrezselyemzöldet is beleforgatjuk. Ragacsos, sűrűn folyó tésztát kell kapjunk.

A nokedliszaggatóban beleöntjük a tésztát több részletben, és a fövő vízbe szaggatjuk. Párszor belekavarunk, hogy a nokedlik ne ragadjak össze, majd ha feljöttek a víz felszínére 2 percet még hagyjuk, majd szűrőkanállal kivesszük és hideg folyó víz alatt leöblítjük. Egy edénybe szedjük és elkavarjuk 1 ek olajjal, hogy ne ragadjanak össze.


2 megjegyzés: