2015. január 17., szombat

Rahátos kuglóf



Ez a kuglóf a férjem kérése készült, hisz már az ünnepek előtt mondogatta, hogy csináljak rahátos kalácsot. :) Aztán ahogy elfogyott a diós és mákos kalács, hogy kedvébe járjak a szeretett férjuramnak, megsütöttem neki a rahátos kalácsot, kuglóf formában. :)
Lehet hogy vagytok néhányak, akik most felteszik a kérdést, hogy mi is a rahát?!  Ez egy török eredetű, színes gyümölcszselé-szerű, kissé ragadós, kockára vágott és porcukorba forgatott édesség. Önmagában nem igazán fogyasztjuk, mert nagyon édes, leginkább kalácsokban, péksütikbe használjuk, nagy ritkán pedig süteményekben.

Hozzávalók:

- 50 dkg liszt
- csipetnyi só
- 5 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1/2 narancs reszelt héja
- 1 tojás
- 2,1 dl tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 6 dkg vaj

+ 30 dkg rahát

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó programot. Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.

Amíg a tésztánk kel, addig a rahátot kb. 0,5 cm-es kockákra vágjuk. Hogy könnyebben tudjuk vágni a rahátot, a kést mártsuk bele porcukorba vagy lisztbe. A kapott apró rahát darabkákat keverjük össze épp csak annyi liszttel, hogy ne ragadjanak egymáshoz.

A megkelt tésztát enyhén olajozott munkafelületre borítjuk, óvatosan átgyúrjuk, majd 35x45 cm-es téglalappá nyújtjuk. Elosztjuk rajta a rahát darabkákat, kicsit belenyomkodjuk, majd szorosan feltekerjük, mint a bejglit. Koszorút formálunk belőle, végeit összenyomkodjuk, majd az előre kivajazott kuglófsütőben helyezzük.
Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk kelni 30 percet.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 40-45 perc alatt megsütjük. Ha a teteje nagyon barnulna, takarjuk le a tetejét alufóliával.

A sütőből kivéve, pár percig hagyjuk állni a formába, majd kiborítjuk és rácsra téve kihűtjük.

5 megjegyzés:

  1. Jaj de szép színes lett a kalácsod, és milyen foszlós :-)
    Mi is szoktunk Torockóról hozni, én kiflibe tettem, amilyet ott Torockón szoktunk a panzióban kapni, és mindig nagyon ízlett :-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta és szép színest, tetszik! :)

    VálaszTörlés
  3. Szép, foszlós, rahátos... Rahátból mindig bevásárolunk, mikor hazalátogatunk, s általában ki is tart egy évig. Kalácsba, kiflibe jöhet, szeretjük!

    VálaszTörlés
  4. Hali mindenkinek, Elkészitettem nagyon finom lett.

    VálaszTörlés
  5. Váljon egészségedre! :) Örülök, hogy ízlett!

    VálaszTörlés