2015. március 16., hétfő

Dióhabos pite



Újra összegyűlt egy csomó tojásfehérjém, s mivel muszáj volt felhasználni, a londoni szeletből kiindulva sült ki ez a finomságos dióhabos sütemény. Aki szereti a baracklekvár-dió párost annak ajánlom kipróbálásra. Nagyon egyszerű elkészíteni, az íze pedig nagyon finom. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 22 dkg liszt
- 1 kk sütőpor
- 1 csipet só
- 2 ek cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 10 dkg vaj
- 2 tojássárga
- 1/2 citrom reszelt héja

Hozzávalók a töltelékhez:

- 7 tojásfehérje
- 1 csipet só
- 25 dkg darált dió
- 18 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor

+ 1 ek búzadara
+ 6 bő evőkanál házi baracklekvár

Elkészítés:

A tészta száraz hozzávalóit egy tálba szitáljuk, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a reszelt citrom héjat és a tojássárgákat, és összedolgozzuk. Ha netán nem állna össze a tészta akkor adjunk hozzá 1-2 teáskanál tejfölt. Nekem nem volt szükségem tejfölre, nagyon könnyen összeállt a tésztám és könnyű is volt dolgozni vele.

A tésztát egy sütőpapíron kör alakúra nyújtjuk.  Arra figyeljünk, hogy a kör pár centivel nagyobb legyen mint a tortaforma.

Ráterítjük egy 24 cm-es kapcsos tortaformára, minek alját kibéleltük sütőpapírral, majd szépen belehelyezzük a tésztát úgy, hogy hagyjunk neki legalább egy 2-3 cm-es peremet, amit a sütőforma oldalára nyomkodunk. Felhasználásig betesszük a hűtőbe.

A tojásfehérjéből a sóval együtt közepesen kemény habot verünk, majd kanalanként adagoljuk hozzá a cukrot, és addig verjük amíg elfogy a cukor, és egy nagyon kemény habot nem kapunk. Óvatosan beleforgatjuk a darált diót, ügyelve hogy a hab ne törjön össze.

Kivesszük a hűtőből a tésztát, fogvájóval megszurkáljuk és megszórjuk búzadarával. Megkenjük jó bőven lekvárral, hogy sehol se látszódjon a tészta.

A diós habot rásimítjuk a lekváros rétegre, majd előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Akkor jó ha már a tetején a hab megszáradt.

A sütőből kivéve 10 percet pihentetjük, majd levesszük a tortaforma karimáját és hagyjuk teljesen kihűlni.

3 megjegyzés:

  1. A baracklekvár-dió párosa nálam verhetetlen. Istenien néz ki! :)

    VálaszTörlés
  2. Fantasztikusan jól néz ki, legszívesebben elcsórnék egy szeletet kései vacsorának... :-)

    VálaszTörlés
  3. Fantasztikus ez a pite! Imádom! :) Kaphatok egy szeletkét?

    VálaszTörlés