2015. április 20., hétfő

Telemea sajtos pogácsa


Takarítottam a hűtőbe, és találtam egy darabka telemea sajtot, amit muszáj volt 1-2 napon belül elfogyasztani. Mivel nem volt a legfinomabb, ezért a pogácsát gondoltam a legjobb megoldásnak a  felhasználására. Így már nagyon finom lett, senki sem panaszkodott, hamar eltüntettük. :)

A telemea az egyik legkedveltebb és egyben legismertebb román sajtfajta. Félpuha, fehér sajt, amolyan feta jellegű, amit kezdetben juhtejből, ma már tehéntejből, sőt kecske és bivalytejből is készítik sós lében érlelve. Minél hosszabb ideig tartják a sós lében, annál sósabb lesz a sajt. Ha netán fogyasztáskor túl sósnak vélnék, áztassuk ki tiszta vízben.

Hozzávalók kb. 40 db. pogácsához:

- 35 dkg liszt
- 1 dl tej
- 8 dkg házi sertészsír
- 1 tk cukor
- 1 tk só
- 1,5 dkg friss élesztő
- 1 tojás
- 15 dkg reszelt telemea sajt
- 1-2 tk tejföl, vagy amennyi szükséges

Lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Elkészítés:

A langyos tejben elkavarjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük kb. 15 percig.

A lisztet egy tálba szórjuk és elmorzsoljuk benne a zsírt. Ezután rászórjuk a sót is, hozzáadjuk a reszelt telemea-t, az egész tojást, majd a a felfuttatott élesztővel és a tejföllel jól bedagasztjuk. Tejfölt csak annyit adjunk hozzá, hogy egy könnyen formálható, rugalmas tésztát kapjunk. Egy tiszta konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük.

Ezután enyhén lisztezett felületen 1 cm vastagságú téglalappá nyújtjuk, majd tetejét berácsozzuk egy éles kés segítségével.

Kiszaggatjuk a pogácsákat egy 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 15 percet pihentetjük.

Ezután tetejüket lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt kisütjük.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet ez a pogácsa! A telemeát mi is szeretjük, mindig hozunk Erdélyből, ha arra járunk :-) Legközelebb ha hozunk - már alig várom -, ki fogom próbálni ezt a pogit :-)

    VálaszTörlés
  2. kiprobaltam, csak epp tepertot tettem bele 180g-ot mert annyim volt megmaradva :) es zsenialis lett :D kosz!

    VálaszTörlés