2015. május 26., kedd

Csokoládés keksztorta + VKF! 72. forduló




Ha tortára van szükségünk, de nem vagyunk nagy tortaszakértők, akkor íme egy nagyon gyors, egyszerű és egyben finom torta ötlet. Az alap egy kekszes massza, amibe a kekszet darálhatjuk, de akár nagyobb darabokban is hagyhatjuk, ugyan így a diót is. Tetejére a máz nem szükséges, de szerintem nagyon jól passzol hozzá, és mindenki kedve szerint díszítheti. :)

Mivel kekszes édesség, és a VKF! forduló témája a "Kekszem, kekszem...", vagyis valamilyen kekszes finomság elkészítése, így jelentkezem is a játékra ezzel a tortával. :) Ezen forduló háziasszonya Andrea, az "Aranytepsi" blog írója, aki gondolom nagy izgalommal várja a kekszes finomságokat. Szóval, ha te is keksz rajongó vagy, és van egy jó ötletet a témában, akkor csak hajrá, hisz vasárnap este lejár a beküldési határidő.

Hozzávalók:


- 50 dkg háztartási keksz (nálam vaníliás)
- 15 dkg darált dió
- 5 dkg porcukor
- 2,5 dkg kakaó
- 10 dkg tejcsokoládé
- kb. 3 dl tej
- 10 dkg vaj
- 2 ml rumaroma

Hozzávalók a mázhoz:

- 2 ek cukor
- 2 ek kakaó
- 2 ek víz
- 5 dkg vaj

Díszíteni: - pár szem eper + kókuszreszelék

Elkészítés:

A tejet felmelegítjük, majd beletördeljük a csokoládét, és kis lángon addig kevergetjük, amíg a csoki teljesen fel olvad. NEM kell forralni!

A vajat a porcukorral habosra verjük.

Egy nagyobb tálba szórjuk a darált kekszet és diót, majd a kakaóporral elvegyítjük. Több részletben hozzáöntjük a langyosra hűlt csokis tejet, rumaromát és összekeverjük, majd a habosított vajjal együtt egynemű masszává dolgozzuk. Ízlés szerint tehetünk még bele kevés porcukrot vagy rumot.

Egy 20 cm-es kapcsos formát kibélelünk folpack-al és beleigazítjuk a masszát. Jól nyomkodjuk/simítsuk bele egy kanál hátával, hogy ne maradjanak üres helyek.

Hűtőbe tesszük egy éjszakára, majd másnap levesszük a tortaforma karimáját és ráborítjuk egy tálra. Az alsó fele kerüljön felül, mert az simább és egyenletesebb így szebben lehet rákenni a mázat.

A tetejét megszórhatjuk csak csoki- vagy kókuszreszelékkel, de én most mázzal vontam be. Ehhez a kakaóport a cukorral szárazon összekeverjük, majd csomómentesre keverjük a vízzel. A vaj felét hozzáadva kis lángon addig kevergetjük amíg a cukor elolvad. Hozzáadjuk a maradék vajat is, levesszük a tűzről és addig kevergetjük, amíg teljesen felolvad a vaj, és simára keverjük. Esetleg pár másodpercre vissza tehetjük a tűzre, ha a vaj nehezebben olvadna.

A kapott mázat a keksztorta tetejére simítjuk, és kedvünk szerint diszítjük.

Fogyasztásig hűtőben tároljuk.


Ötlet innen.

3 megjegyzés:

  1. Hű, de nagyon szép! Kérhetnék egy vékony kis szeletet belőle?:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Nagyon szívesen, még van belőle egy kisebb szelet, úgy hogy küldöm is. ;)

      Törlés