2016. január 29., péntek

Sajtkrémes muffin + Szakácsmustra 15. forduló


Rég nem volt nálunk muffin, pedig egy időben szinte minden hétvégén készült, mindig más ízesítésben, aztán lassan kimaradt.  Lehet, hogy most sem készült volna, ha nem látom meg Martha Stewart muffinját. Az egyszerűsége fogott meg, és igaz, hogy nekem nem lett olyan szép, mint nála, de az íze az kárpótolt. Nagyon könnyed, légies a tésztája, és az enyhén sós sajtkrémtől még finomabb.  Ezt a sütit készítettem a szakácsmustra 15. fordulójára, aminek a háziasszonya én lennék, és továbbra is várom az elkészített finomságokat vasárnap éjfélig. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 8,5 dkg vaj
- 1/2 bögre cukor (11 dkg)
- 3 ek kakaópor
- 5 ek forró víz
- 1 csipet só
- 3/4 bögre liszt (13 dkg)
- 1/2 kk sütőpor
- 1/2 kk szódabikarbóna
- 1 kisebb tojás
- 1/4 bögre tejföl
- 1 tk vanília kivonat

Hozzávalók a töltelékhez:

- 10 dkg natúr krémsajt
- 1/4 bögre tejföl
- 1 tojás
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 ek cukor (vagy ízlés szerint)
- 1 csipet só

Elkészítés:

A vajat a cukorral egy kisebb lábasba tesszük, majd alacsony hőfokon addig melegítjük, amíg a cukor és vaj teljesen elolvad és egynemű lesz. Levesszük a lángról, áttöltjük egy másik edénybe és kihűtjük.

A kakaóport csomómentesre keverjük a forró vízzel.

Egy másik edénybe összekeverjük a lisztet, sót, sütőport és szódabikarbónát.

A kihűlt vajas-cukros keverékhez hozzáadjuk a tojást és simára keverjük. Hozzáadjuk a vízben feloldott kakaót, a lisztes keveréket, a tejfölt és vaníliát, majd egyneművé keverjük.

A muffin sütő tepsi mélyedéseit kibéleljük papírkosárkákkal, majd elosztjuk a masszát a kapszlikba.

A töltelékhez simára kavarunk minden hozzávalót, majd a kapszlikba levő masszára kanalazzuk, kb. 2 teáskanállal, és egy kés élével márványosítjuk a tetejét. Nekem nem sikerült túl szépen ez a folyamat, de sebaj, így is elfogyott mind az utolsó morzsáig.

Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

1 megjegyzés: