2017. június 1., csütörtök

Cseh süti


Ma egy nagyon finom diós-kávés süteményt hoztam, ami még belefér Pünkösdre elkészíteni. Ajánlom is kipróbálásra, mert aránylag könnyen és gyorsan elkészíthető, mutatós is és biztos, hogy felkerül a kedvenc sütik listájára. Az eredeti receptet Gerdinél láttam, mindent követtem a leírtak szerint, viszont a krémbe kevesebb vaj került, mert csak annyi volt itthon, és csokim sem volt elég a mázhoz, ezért csak díszítettem egy kevés csokival, és nem máz került rá. Nekünk nagyon ízlett, az utóbbi idő egyik legfinomabb sütije volt, ami biztos, hogy sűrűn fog készülni nálunk. :)

Gerdi, nagy köszönet a receptért! :)

Hozzávalók a tésztához:

- 6 tojás
- 1 csipet só
- 14 dkg cukor
- 1/2 cs. sütőpor
- 14 dkg darált dió
- 3 ek liszt

Hozzávalók a krémhez:

- 3 közepesen púpos ek liszt
- 1 ek őrölt kávé
- 1 cs. vaníliás cukor
- 3 dl tej
- 18 dkg porcukor
- 21 dkg vaj
- 5 ek darált dió

Hozzávalók a díszítéshez:

- 3 dkg tejcsoki
- 1 tk olaj

Elkészítés:

Egy tálba elkeverjük a lisztet és a diót.

A tojásokat szétválasztjuk, majd a tojásfehérjéből a sóval és 7 dkg cukorral együtt kemény habot verünk.

A tojássárgát a megmaradt cukorral és a sütőporral habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és világos színű lesz. Óvatosan hozzáforgatjuk a tojásfehérje habot, majd kanalanként a lisztes keveréket is.

Sütőpapírral bélelt tepsibe (30x22 cm) simítjuk és előmelegített sütőben, 180 fokon készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.

A krémhez a lisztet, a vaníliás cukrot és az őrölt kávét elvegyítjük, majd egy kevés tejjel csomómentesre keverjük, végül a többi tejet is hozzáadva simára keverjük. Kis lángon, állandó kavargatás mellett sűrűre főzzük és kihűtjük. Tetejére tegyünk szorosan folpackot, hogy hűlés közbe ne bőrösödjön, és hűtsük ki teljesen.

A puha vajat a porcukorral habosra keverjük. Kanalanként hozzáadjuk a kihűlt kávés krémet és sima, egynemű krémet keverünk belőle. Végül a diót is hozzákeverjük és a kihűlt sütemény tetejére kenjük.

A csokit gőz fölött felolvasztjuk az olajjal és egy papírtölcsér segítségével becsíkozzuk a sütemény tetejét. Én csak szeletelés után díszítettem.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki, én egy cseh krémest ismerek, aminek ostyalap az alja.

    VálaszTörlés
  2. Erre a sütire ránézni is gyönyörűség! Hát még enni! :)

    VálaszTörlés