2017. szeptember 25., hétfő

Diós-kávés szelet, tojás nélkül


Bizonyára már ti is voltatok úgy, hogy most rögtön kéne valami finomság. Mi is így jártunk a hétvégén, csak az volt a baj, hogy se tojás, se tej nem volt itthon, ráadásul még zuhogott is az eső, így a boltba menés szóba sem jöhetett .....de édesség azért kellett. :D  Rákerestem az interneten tej - és tojás nélküli sütemény receptekre, és végül ez a diós-kávés szelet mellett döntöttünk. Pár perc alatt összekevertem a hozzávalókat, és máris mehetett a sütőbe. Tényleg nincs sok dolog vele, könnyen elkészíthető, de annál nehezebb kivárni, míg kihűl. ;)

Hozzávalók a tésztához:

- 32 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- 1 csipet só
- 10 dkg dió
- 2,5 dl presszókávét
- 3 ek méz
- 16 dkg cukor
- 6 ek olaj
- 1 tk kávékivonat

Díszíteni: - 5 dkg fehér csokoládé + 1 tk olaj

A lisztet keverőtálba szitáljuk és elkeverjük a sütőporral, a sóval és az apróra vágott dióval.

A lefőzött, még meleg presszókávét egy tálba öntjük. Hozzáadjuk a mézet és cukrot, és addig kavargatjuk, míg a cukor teljesen felolvad. Ezután hozzákeverjük az olajat és a kávékivonatot is. Több részletbe ráöntjük a lisztes keverékre és egyneművé keverjük.

Sütőpapírral bélelt, kisebb tepsibe (26x18 cm) simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük. A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően lehet több vagy kevesebb. Végezzünk tűpróbát!

A fehér csokoládét gőz fölött felolvasztjuk az olajjal és egy papírtölcsér segítségével becsíkozzuk a kihűlt sütemény tetejét.
Megvárjuk míg megdermed a csoki a tetején, majd hosszúkás szeletekre vágva tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése