2017. október 30., hétfő

Hajtogatott tejfölös pogácsa



Rég nem készítettem sós rágcsálnivalót, amit a férjem szóvá is tett, ezért gondoltam, hogy megadom a módját és nem csak egy gyors pogácsát készítek, hanem egy hajtogatott tejfölös pogácsát. Először sajtos pogácsát terveztem, de sajt nem volt itthon, és a tegnapi zord időben nem volt kedvünk elmenni a boltba, így maradt a tejfölös pogácsa. De milyen jó is, hogy ezt készítettem el, és nem a sajtosat. Tésztája jó könnyed, omlós és még másnapra sem száraz. Nekünk nagyon ízlett, ezért nektek is bátran ajánlom. :)

Hozzávalók: 

- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg házi sertészsír
- 9 dkg vaj
- 2 csapott tk só
- 1 cs. száraz élesztő
- 1 tk cukor
- 1 tojás
- kb. 2,5 dl 20%-os tejföl

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Tetejét megszórni: - 1 ek egész mákszem + 1 ek szezámmag

Elkészítés:

A lisztet és a sót dagasztótálba szitáljuk, majd a zsírral és a vajjal elmorzsoljuk. Rászórjuk a száraz élesztőt, a cukrot, majd a tojást is hozzáadva összegyúrjuk annyi tejföllel, hogy egy könnyen formálható, rugalmas tésztát kapjunk.
Először adjunk hozzá 2 dl tejfölt, majd a többit csak kanalanként adagoljuk hozzá.

A tésztát pihentetés nélkül téglalappá nyújtjuk, majd gondolatban 3 egyenlő részre osztjuk. Balról a középső részre hajtjuk a tésztát és erre rá a jobb oldali tészta darabot, a kapott tésztacsíkot fentről és lentről is középig hajtjuk, majd ezt is félbe hajtjuk, letakarjuk és 20 percig pihentetjük.
Hogy érthetőbb legyen a hajtogatás folyamata, erre a linkre kattintva találsz fázisfotókat, annyi különbséggel, hogy hajtogatás közben nem kell lekenni vagy megszórni semmivel.

Az egész hajtogatási műveletet még megismételjük kétszer, mindig 20 perc pihentetést hagyva a hajtogatások között.

A harmadik pihentetés után ujjnyi vastagságú téglalappá nyújtjuk a tésztát és egy 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy.

Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk a pogácsákat, 25 percig pihentetjük majd a tetejüket lekenjük a vízzel hígított tojássárgával és megszórjuk magokkal.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

Nekem ebből az adagból 32 darab pogácsa lett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése